Separatory tłuszczu – dlaczego są przydatne w branży gastronomicznej?
Lokale gastronomiczne, a także inne zakłady produkcji i przetwórstwa żywności, produkują wiele litrów ścieków oraz kilogramów odpadków. Ich usuwanie to skomplikowane zagadnienie. Odprowadzanie olejów i tłuszczów nierozpuszczalnych w wodzie do kanalizacji jest niezgodne z prawem, ponieważ jest m.in. szkodliwe dla środowiska. Z tego względu często konieczne są specjalne systemy, czyli separatory tłuszczu. Wyjaśniamy, jak działają oraz kiedy powinno się je montować!
Podczas mycia naczyń, garnków, wyposażenia, maszyn itp. wraz z wodą i detergentami do odpływu trafiają różnorodne płyny organiczne (krew, soki, sosy itp.), cząstki stałe (resztki mięsa, warzyw itp.), a także oleje roślinne i tłuszcze zwierzęce. Z różnych względów takie odpadki nie mogą być odprowadzane do kanalizacji. Dowiedz się, jaką dokładnie rolę pełnią separatory tłuszczu w branży gastronomicznej i dlaczego są tak ważne
Separatory tłuszczu – czym są i jak działają
Separator tłuszczu to urządzenie przepływowe – oznacza to, że (zgodnie ze swoją nazwą) podczas przepływu ścieków w sposób mechaniczny oddziela i separuje tłuszcz oraz osady. Sposób działania takiego systemu jest bardzo prosty, ponieważ wykorzystuje różnicę gęstości. Tłuszcze i oleje są lżejsze od wody, dlatego unoszą się na jej powierzchni. Dzięki temu da się je skutecznie zatrzymać przez specjalny filtr, a następnie odprowadzić do specjalnych syfonów. Cząstki stałe i zawiesiny opadają z kolei na dno. Wtedy uzyskuje się oczyszczone ścieki, które bezpiecznie mogą trafić do kanalizacji.
Bardzo ważnym zagadnieniem w funkcjonowaniu separatorów tłuszczu jest ich czyszczenie. Nagromadzone odpadki trzeba oczywiście regularnie usuwać, usługę tą można zlecić miejskiemu zakładowi z zakresu działań komunalnych. Najważniejsze, by grubość warstw odseparowanych zanieczyszczeń nie przekroczyła poziomu 20 cm. Opróżnianiem oraz oczyszczaniem separatorów tłuszczu zajmują się doświadczeni fachowcy, ponieważ potrzebny jest do tego specjalistyczny sprzęt.
Dlaczego warto korzystać z deszczówki?
Podsumowując, korzystanie z deszczówki przede wszystkim pozwala zaoszczędzić sporo pieniędzy na rachunkach. Opady o średniej intensywności trwające zaledwie kilkanaście minut pozwalają zebrać nawet 200 litrów wody. Dzięki systemom odzysku deszczówki da się zaoszczędzić aż do 50-70% wody pitnej.
Używanie deszczówki jest jednak ważne nie tylko ze względów finansowych. W ten sposób można wyraźnie zmniejszyć zużycie, dzięki czemu ogranicza się degradację naturalnych zbiorników. Do tego minimalizuje się ryzyko braków wody pitnej, np. w sytuacjach kryzysowych. Warto też wiedzieć, że przy okazji dba się również o stan publicznej infrastruktury wodnej, ponieważ mniej się ją eksploatuje.
Dlaczego w branży gastronomicznej korzysta się z separatorów tłuszczu?
Odprowadzanie tłuszczu jest niedozwolone, ponieważ ma on szkodliwy wpływ na stan sieci kanalizacyjnej. Odkłada się w rurach, przez co może zmniejszać ich przepustowość, a nawet doprowadzić do zatkania. Do tego jego obecność przyspiesza proces korozji instalacji, ponieważ kwasy tłuszczowe obniżają pH ścieków.
Odpadki tłuszczowe są również niebezpieczne dla środowiska. Kiedy z czasem zaczynają się rozkładać, efektami ubocznymi procesów gnilnych są szkodliwe gazy, takie jak metan i siarkowodór.
Przedstawiciele branży gastronomicznej montując separatory tłuszczu mają jednak na względzie nie tylko kwestie ekologiczne czy obawy przed karami finansowymi. Taki system chroni także instalację lokalu/zakładu, minimalizując ryzyko awarii czy uszkodzeń. Te nie tylko generują duże, nieprzewidziane wydatki, ale też mogą doprowadzić do przestojów w pracy.
Kto powinien zamontować separator tłuszczu?
Firmy z branży gastronomicznej są zobowiązane do odpowiedniej utylizacji oleju posmażalniczego i innych odpadków tłuszczowych powstających przy przetwarzaniu / produkcji żywności. Warto jednak pamiętać, że takie zanieczyszczenia pochodzą także ze zmywalni czy z mycia wyposażenia, podłóg itp.
Gdzie konkretnie należy montować separatory tłuszczu? Najczęściej muszą w nie zainwestować:
- duże przedsiębiorstwa gastronomiczne,
- kuchnie komercyjne,
- restauracje,
- hotele,
- stacje obsługowe przy autostradach (tzw. MOP-y),
- przedsiębiorstwa produkcyjne powiązane z przemysłem spożywczym.
Instalacja zawsze powinna być odpowiednio dobrana do potrzeb danego lokalu czy zakładu, tak by była wydajna, a koszty jej utrzymania były jak najbardziej opłacalne. W ofercie Biower posiadamy profesjonalne systemy, które pomagamy dostosować do potrzeb Klienta, a z czasem je oczyszczamy, serwisujemy, konserwujemy itp.
Separatory tłuszczu pomagają przedstawicielom branży gastronomicznej spełnić wymogi prawne, a także zabezpieczają kanalizację przed awariami i ograniczają szkodliwy wpływ na środowisko. Korzystanie z nich jest konieczne, ale też i opłacalne. Warto zainwestować w profesjonalną instalację, tak by dawała jak najwięcej korzyści.